speleo.net logo

speleo.net jamarstvo

Kratka pravila jamam prijaznega jamarstva


Preberite si kratka pravila jamam prijaznega jamarstva in po svojih močeh prispevajte k ohranitvi naše naravne dediščine.

Kratka pravila jamam prijaznega jamarstva...

Jamarska tehnika


Opremljanje jam brez vponk - članek o opremljanju jam z inox ušesi podjetja Raumer. Avtor članka je Rafko Urankar, fotografije pa je prispeval Primož Jakopin.

Poročilo o preizkusu sidriščnih ušes znamk Petzel (Francija) in Raumer (Italija), ki ga je pripravila Tehnična komisija Jamarske zveze Slovenije.


Programska oprema


Speleoliti je program za prostorsko modeliranje, prilagojen predvsem jamarskim potebam. Pri izdelavi smo se potrudili, da je program čimbolj udoben in enostaven za delo, ter da nudi vse možnosti, ki se jih od tovrstnega programa pričakuje, pa se kakšno več povrhu.

Program Speleoliti 3.0

Knjige


Ne hodi v jame brez glave - jamarski priročnik, ki ga je izdalo Društvo za raziskovanje jam Ljubljana

Varujmo naše jame - knjižica Marka Simića, ki jo je izdala in založila Uprava RS za varstvo narave Ministrstva za okolje in prostor


Jamske živali


Netopirji - kratek prispevek o netopirjih v Sloveniji, ki ga je napisal Primož Presetnik


Čiščenje kraških jam in brezen


V okviru projekta čiščenja kraških jam in brezen, ki ga organizirata Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je med leti 1998 in 2001 potekalo več akcij.

Potek posameznih akcij si lahko ogledate na fotografijah, ki jih je prispeval Marko Simić.

več o akcijah...

Reševanje


Letos mineva dvanajst let od jamarske nesreče v 1198 m globokem Breznu velike razpoke (Veliko Sbrego) oziroma Črnelskem breznu, kot se danes uradno imenuje. Reševanje, je potekalo od 14. do 22. januarja 1990. Sodelovalo je več kot 180 slovenskih in italianskih jamarjev.

Utrinke z doslej največje reševalne akcije je za speleo.net pripravil Marko Simić, eden od udeležencev reševalne akcije.

Dvanajst let od reševalne akcije v Črnelskem breznu - fotogalerija

Zadnja sprememba 25.03.2006

Morebitne napake sporočite na webmaster@speleo.net
© 2000 - 2001 speleo.net